Olen autoakudega tegelenud alates 1978 kui esimese autu (Zaparozhetsi)

ostsin. Kuna tegelen ka autoäriga alates 1992 kui neid Euroopast tooma sai hakatud, siis on 59 auto puhul olnud väga palju kokkupuutumisi ka akude ja nendega seonduvaga. Olen lausa huvi pärast teinud täis/tühjaks katsetsükleid ja mõõtnud akude mahtuvusi, seda ka erinevatelt tootjafirmadelt samaväärsete akude puhul.
Täiesti uus ja korras aku hakkab alles pärast 3...4-ndat täis/tühjaks tsüklit olema enamvähem mahtuvuselt see, mis tüübitähises kirjas. Aga seda u. 1/10 mahtuvusest vooluga tühjendades ja temperatuuril 20*C.
Minu praktikas pole ükski aku (u. paarikümnest katsetatust) üle nimimahtuvuse energiat andnud. Kui aga koormusvoolu suurendada kasvõi 2x-gi, väheneb kättesaadav energihulk märgatavalt. Starterireziimis tühjendades on akust saadav keskmine energiahulk u. 20...30% nimimahtuvusest. Nii see peabki olema, sest aku soojeneb märgatavalt ja see soojusenergia hulk ei tule taevast.
Aku mahutavust mõjutab ka elektrolüüdi tihedus. Kuidas ja mismoodi, on pikem jutt. Kõige optimaalsem on täislaengul 1,28 kuid siin on omad agad.
Ülimalt halvasti mõjub pliiakudele ülelaadimine ja tühjana seismine kasvõi mõned ööpäevadki!
100% täislaetud aku seisis mul garaazis 4 aastat spets. laadija taga ja kui auto peale panin 2 a. tagasi - no problems, parim, mis eales! See oli 82Ah EXIDE. Tühjendasin eelnevalt 8 A vooluga ja sain seda 8,5 tunni jooksul, seejärel laadisin uuesti.
Odavamate akude seeriast ongi paremast küljest näidanud end EXIDE akud. VARTA samuti, seda paigaldab nt. AUDI isegi tehasetoodangu autodele. Teisi, odavaid, ei kommenteeri.
73!