es1ii kirjutas:
Tere Einar.
Mul on Sulle üks küsimus. Õigemini kaks.
1. Kui suur on 1/4 vertikaali võimendus 1/2 diipoli suhtes juhul kui kadusi ei arvesta?
2. Mis asi on võimendus antennide puhul ja kuidas seda mõista?
Tervitades es1ii
Tere Hellar.
Väga meeldiv, et asjaliku raadiomehena siin teemal sõna võtsid.
Vastan Su küsimustele nii, (loodan et vastused kedagi ei häiri):
1. Ei mäleta peast täpselt, aga raamatust vaatama hetkel ei lähe. Kui seda mingiks arvutuseks vaja, vaatan järele. /Mu aju on niigi tohutu infoga üle koormatud erinevatest eluvaldkondadest./
2. Vot seda võiksid küll siin lühidalt selgitada. Selle (ligilähedast) arvutusvalemit ma siin küsisin, seni pole vastust kusagilt leidnud.
Hellar, mind huvitab sellel teemal tegelikult ainult küsimus: kuidas saada püsti läikiva vase- vms? pinnaga, õhukese seinaga varras, u.8...10 mm jäme ja 9,4m pikk, kaetud oksiidi vastu polüuretaanlakiga. (No hõbetatud või kullatud antenni me reaalsuses ikka ehitama ei hakkaks ju, eks ole...???) Sellest ma kogu teemade lõikes ikka ja jälle olen kirjutanud, erinevaid variante käsitlenud, isegi klaasfiiber varianti uurinud... Aga need muude juttude postitajad tekitavad segadust ja meelitavad või lausa sunnivad ka mind aeg-ajalt teemast kõrvale kalduma. Ära pane mitteteemakohaseid, teiste postitusi ja nendest tulenevaid minu postitusi, tähele,
probleem pole nendes küsimustes.Räägime kunagi läbi eetri, siin ei jõua ära toksida.
Tervitab Einar, ES6EI
Hellar, lisan hommikul veel, et oleks väga teretulnud kui Sa väljendaksid siin nt.1/4 vertikali võimenduse matemaatilise valemina, poleks pikka juttu vajagi, sealt näeksin juba ise, mis millest ja kui palju sõltub.
Tänud ette!